revenire la pagina anterioară
Cat de profitabil este un after-school ?

Cat de profitabil este un after-school ?

After-school: o afacere care merge din ce în ce mai bine, mai ales în orase. Este însă o afacere de acest gen o afacere foarte bună?

Ca în orice business, profiturile unui after-school depind de numerosi parametrii, si în timp ce anumite persoane prosperă din astfel de afaceri altele îsi inchid afacerea în cca. 1 an de la lansare.

 

Pentru a vă ajuta să estimati cât de profitabilă ar putea fi o astfel de afacere pentru dvs. vom încerca în continuare să prezentăm principalele elemente de care trebuie să tineti cont în estimarea profiturilor.

 

Venituri

Dacă vrei să obtii profituri mari trebuie să lucrezi cu cât mai multi copii si trebuie să ai tarife mari. Si dacă vă întrebati care sunt tarifele pe piata românească pentru astfel de servicii răspunsul îl găsiti rapid pe net.

La o simplă căutare pe net veti găsi oferte de la 250 RON la 1.000 RON sau chiar mai mult. După cum vedeti pretul variază extrem de mult, dar aproape întotdeuna există si explicatii pentru aceste diferente de pret, iar dvs. va trebui să vă adaptati la specificul pietei si mai ales la raportul pret/calitate oferit de competitori.

 

În stabilirea tarifelor si implicit a veniturilor ar trebui să luati în calcul următoarele:

- Localitatea în care este amplasata afacerea: pentru acelasi tip de servicii în marile orase din România (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, etc) preturile ajung să fie duble fată de preturile din orasele mai mici. Acestă diferentă de pret se datorează unui cost al vietii mai ridicat în orasele mari, dar si faptului că există un număr mai mare de persoane cu venituri peste medie, dispuse să plătească tarife mari pentru servicii.

- Aspectul si dimensiunea spatiului: un spatiu modern, recent reabilitat si de dimensiuni mari vă dă sansa să cereti un pret mai mare, dar nu trebuie uitat că asta înseamnă în acelasi timp si costuri investitionale mari sau chirii mari.

- Mărimea grupelor de copii: în timp ce în after-school-urile cu preturi mici un învătător lucrează cu până la 25 de copii, în cel mai scumpe grupele pentru un învatator nu sunt mai mari de 10-12 copii.

- Durata zilnică a programului: în functie de vârsta copiilor, dar si de programul parintilor se oferă program de 4, 5 ore (ex: 12, 00-16, 30) sau program de 6, 5 ore (ex: 12, 00-18, 30)

- Complexitatea programului oferit: lectii pentru scoală - cursuri facultative – divertisment. În centrele after-school “cu pretentii” se oferă chiar si lectii de pian, dar să nu uităm că si costurile cresc aproape exponential.

- Meniul oferit copiilor: metoda de oferire a mesei (catering vs. restaurant cu meniul zilei), numărul de feluri de mâncare si mai ales calitatea mâncării pot varia foarte mult. Evident, cu cât masa este mai bogată si pretul cerut părintilor este mai mare.

- Transport: adusul copiilor de la scoală la centrul after-school este o economie de timp si de effort pentru părinti si acest serviciu se taxează suplimerntar.

 

Costuri

În orice afacere, după ce ai rezolvat problema veniturilor, următorul pas îl reprezintă optimizarea costurilor.

Într-un business în sfera serviciilor costuri sunt variate atât din punct de vedere al specificului lor dar si al ponderii în total costuri. În primul rând trebuie să ai grijă de costurile mari si trebuie să găsesti solutii pentru a le reduce. Principalele costuri într-o astfel de afacere sunt legate de:
- personal
- chirii
- utilitati
- hrana
- transport (când se oferă astfel de servicii)

 

Personal
Poti reduce acest cost lucrând cu persoane dispuse să lucreze pe bani putini, dar dacă vrei să faci un centru after-school care se laudă cu servicii de cea mai bună calitate probabil că nu este solutia potrivită să îi angajezi pe cei mai ieftini. Si asta cu atât mai mult cu cât, după cum ati vazut pe canalele de stiri, apar frecvent probleme cu educatorii/învătătorii care din cauza unor probleme personale sau a lipsei calitătilor esentiale pentru un bun educator crează prin comportamentul lor mari probleme celor care au astfel de afaceri. 

Chirie
Ideal este să ai mai multe săli de studiu (dacă lucrezi cu mai multe grupe de copii), sală de luat masa, sală de joacă, grupuri sanitare si un spatiu administrativ. Cu cât ai mai multe spatii îti poti desfăsura activitatea în conditii mai bune, dar dacă lucrezi într-un spatiu închiriat creste suprafata si implicit si chiria. Iar dacă vrei să închiriezi spatiu “într-o zonă bună” pretul pe m.p. poate ajunge la sume chiar mari, mai ales în marile orase.
Uneori, dacă nu găsesti spatiul potrivit la un pret rezonabil e mai bine să renunti, căci altfel la finalul lunii vei ajunge să constati că tu ai profit zero si ai ajuns să lucrezi doar în beneficiul proprietarului spatiului. 

Utilităti
Micutilor trebuie să le asiguri o temperatură optimă, iar în lunile de iarnă asta poate însemna foarte multi bani, mai ales dacă clădirea nu are o izolatie termică adecvată. Te gândesti că aceste costuri sunt mari numai 3 luni pe an, dar dacă sunt prea mari asta poate însemna ca 3 luni afacerea ta să aiba profituri foarte mici. Tinând cont că o astfel de afacere functionează în principiu 9 luni pe an, asta înseamnă că 33% dintr-un an de functionare să ai profituri sub asteptări. 

Hrană
Dacă iti inchipui ca preparându-ti singur mâncarea iesi mai ieftin s-ar putea să te înseli. Trebuie să îndeplinesti o multitudine de conditii impuse de DSP (Directia de Sănătate Publică) si ANSVSA, iar asta va creste investitiile foarte mult si în plus trebuie să angajezi cel putin un bucătar (part-time). În principu cel mai convenabil este să apelezi la serviciile unei firme de catering sau dacă esti norocos si ai în imediata vecinătate un restaurant care oferă meniul zilei să duci copii acolo. Trebuie însă să fii extrem de atent la calitatea mâncării. 2-3 lei negociati în minus la meniul zilnic îti vor creste profiturile, dar dacă mâncarea e proastă în timp asta va conduce la pierderea clientilor. 

Transport
Este excelent dacă poti să oferi un astfel de serviciu, dar dacă angajezi un sofer si mai cumperi si o masină pe care trebuie să o întretii este posibil să ajungi la costuri mari. Înainte de a decide să oferi si un astfel de serviciu fă-ti calculele si vezi dacă merită!

 

Cam acestea sunt costurile mari care influentează major profitabilitatea afacerii.

Dacă vreti să stiti ce profituri ati putea avea dintr-un after school gânditi-vă la următorul scenariu: After-school cu 45 de copii si cu un tarif de 600 RON/lună (3 grupe a câte 15 copii) 

Teoretic, ca si venituri ar însemna 27.000 RON pe lună ceea ce este o sumă frumusică.

 

Dacă va puneti pentru dvs. un salariu net de 2.500 RON, mai plătiti 3 învătători cu 1000 RON net (asta în cazul fericit în care jobul de la after-school este al 2-lea job si se multumesc cu 1.000 RON pentru 4, 5 ore/zi), mai angajati o persoana part-time care să vă ajute, si vă desfăsurati activitatea într-un spatiu de 120 m.p., costurile ar putea avea următoarea structură:
- personal: 40% (aprox: 10.850 RON/lună)
- chirii: 13% (aprox: 3.500 RON/lună)
- hrană: 33% (aprox: 9.000 RON/lună)
- utilităti: 5, 5% (aprox: 1.500 RON/lună)

Dacă restul cheltuielilor se încadrează în 1.000 RON/luna (ceea ce nu e simplu) dvs. veti rămâne cu un profit brut în firmă de 1.120 RON, iar dacă plătiti impozit pe venitul microîntreprinderii de 1% veti rămâne cu un profit net de 850 RON.

 

În principiu mergând pe acest scenariu afacerea este profitabilă, dar profitul este cam mic pentru a putea dezvolta afacerea, sau pentru a recupara într-un timp rezonabil investitia initială, mai ales dacă aceasta a fost mai mare de 10.000 Euro.

Profitabilitatea afacerii se schimbă radical dacă puteti opera cu aceleasi costuri si piata vă permite să cereti pentru fiecare copil 750 RON/lună.

 

Evident calculele de mai sus sunt doar estimari, iar dvs. va trebui să le adaptati la specificul afacerii si mai ales la felul în care va gestionati costurile.

 

Succes !

.